HYALURONİK ASİT ÇEŞİTLERİ
• Hyaluronic Asit: Yukarıda bahsettiğimiz tüm özellikleri içeren asıl madde.
• Sodium Hyaluronate: HA’in türetilmiş bir versiyonu olan sodyum hyaluronate da HA’ya benzer şekilde işlev gören bir humektandır. Tuz formunda olduğu için daha alt katmanlara kolaylıkla işleyebilir ve daha ucuzdur.
• Hydrolyzed Sodium Hyaluronate: Sodyum hyaluronatın moleküllerini minik parçalara bölüyorlar, bu da düşük moleküler ağırlığa sahip olup daha kolay penetre etmesini sağlıyor.
• Super Hyalüronik Asit (Sodium Acetylated Hyaluronate): Bildiğimiz hyalüronik asidin molekülleri ile oynamışlar, suyu çok seven bazı molekülleri çıkarıp yerine suyu kısmen seven kısmen sevmeyenleri koymuşlar. Bu sayede bir kısmı suya tutunurken bir kısmı da cildimizde hücrelere daha rahat tutunabiliyor, çapa gibi görev görüyor. Daha az yapışkan bir his vererek daha çok nem sağlıyor. Bu yüzden de Super Hyalüronik Asit olarak da anılıyor.
• Hydroxypropyltrimonium Hyaluronate: Bu molekül diğer molekkülere göre biraz daha farklı çalışıyor. Alt katmanlara inmektense yüzeyi bir film şeridi gibi kaplıyor.
• Hydrolyzed Hyaluronic Acid: Hyalüronik asit moleküllerini minik parçalara bölüyorlar, bu da düşük moleküler ağırlığa sahip olup daha kolay penetre etmesini sağlıyor.
• Ascorbyl Propyl Hyaluronate: C vitamini ile karıştırılmış bir molekül. Eşit renk, aydınlatma ve dolgun bir cilt görünümü sağlamaya yarar sağlıyor.
• Sodium Hyaluronate Crosspolymer: Moleküler yapı olarak çapraz bağlı, bu sayede normalden 5 kat daha fazla be uzun sürede nem tutabiliyor.
Her hyalüronik asit aynı değildir. Boyutlarına ve türevlerine göre cildin farklı katmanlarına yerleşme ve farklı kapasitelerde nem tutma özellikleri vardır. Maddelerin moleküler ağırlıkları azaldıkça (eş deyişle moleküler yapıları küçüldükçe) cildin daha alt katmanlarına penetre edebilirler (tutunabilirler).
Hyalüronik asidin farklı türevlerinin olmasının avantajları neler?
Hyaluronik asidin farklı türevlerinin olması onu daha alt katmanlara işleyebilmesini sağlıyor. Farklı becerilerde olan birden fazla molekülün olmasını sağlıyor. Dolayısıyla üründe amaçladığımız nem tutma kapasitesinin performansını oldukça değiştiriyor.